مزایای جوشکاری ذوبی و جوشکاری حالت جامد

  • 03 شهریور 1399

جوشکاری ذوبی (Fusion Welding)

جوشکاری ذوبی به حالتی از جوشکاری گفته می شود که اتصال فلز های پایه از طریق ذوب کردن خود آن ها و یا فلز اتصال صورت می گیرد. در این فرآیند لبه فلز ها ذوب شده و به یکدیگر چسبانده می شود تا پس از سرد شدن و انجماد اتصال صورت گیرد.

همچنین ممکن است از یک فلز دیگر (مثلا الکترود) برای اتصال و یا کنترل ضخامت محل اتصال استفاده شود.

از فرایند جوشکاری ذوبی علاوه بر فلزات، در اتصال پلاستیک ها و سرامیک ها نیز استفاده می شود. این مدل جوشکاری گاهی جوشکاری امتزاجی نیز نامیده می شود. منبع انرژی جوشکاری ذوبی از دو طریق شیمیایی و الکتریکی تامین می گردد.

 

مزیت های استفاده از جوشکاری ذوبی

کاربرد متنوع: از این مدل جوشکاری می توان برای اتصال مجموعه قطعات در طرح های گوناگون و موقعیت های مختلف استفاده کرد.

قابلیت جابه جاییدر اجرای جوشکاری سیار ممکن است که بتوان در محل اجرای پروژه نیز از آن استفاده کرد.

امکان ایجاد جوش چند لایه در جوشکاری ذوبی: اتصال قطعات ضخیم از طریق جوشکاری ذوبی چند لایه امکان پذیر است.

 

انواع روش های جوشکاری ذوبی

برای ایجاد یک اتصال ذوبی، نیاز به یک منبع گرما داریم که شرایط قابل کنترلی برای ذوب کردن ماده داشته باشدرایج ترین منابع حرارتی که در جوشکاری ذوبی کاربرد دارند، شعله و قوس الکتریکی می باشند.

1. جوشکاری گازی

در این روش از احتراق سوخت گازی و گاهی بنزین با اکسیژن، شعله ای در نوک مشعل جوشکاری ایجاد می شود. این شعله حرارت مورد نیاز ما برای جوشکاری، یعنی ذوب کردن فلز مبنا و یا فلز پر کننده را تامین می کند.

2. جوشکاری با قوس الکتریکی

یکی از متداول ترین روش های جوشکاری، جوشکاری با قوس الکتریکی است. در این روش جریان الکتریکی ایجاد شده بین الکترود و فلز پایه که توسط منبع تغذیه جوشکاری تامین می شود، باعث ایجاد حرارت شده و گرمای لازم برای ذوب فلز را مهیا می کند.

3. جوشکاری حالت جامد (Solid State Welding)

جوشکاری حالت جامد یا جوشکاری غیر ذوبی به فرایندی گفته می شود که در طی آن فلزات با استفاده از حرارت دهی یا فشار به حال خمیری در می آیند و سپس به یکدیگر متصل می شوند.

این روش جوشکاری بدون استفاده از تشکیل مذاب انجام می شود، اما ممکن است در یک مرحله میانی یک فلز مذاب نقش کوچکی در ایجاد اتصال ایفا کند.

 

مزیت های استفاده از جوشکاری در حالت جامد

  • کاهش تغییر فیزیکی: در این روش جوشکاری، تغییر ناخواسته ساختار فلز پایه، به ویژه در محل اتصال، کاهش پیدا می کند.
  • عدم ذوب فلز: در جوشکاری حالت جامد به دلیل ذوب نشدن فلز، عیوب جوشکاری ناشی از ذوب نیز وجود نخواهند داشت.
  • صرفه اقتصادی جوشکاری حالت جامد: جوشکاری غیر ذوبی برای تولید قطعات در تعداد زیاد بسیار مناسب بوده و از لحاظ اقتصادی به صرفه می باشد.
  • اجرای اتوماتیک: این روش جوشکاری اغلب توسط دستگاه و به صورت مکانیزه صورت می گیرد و احتیاج به نیروی انسانی برای اجرا ندارد.

 

انواع روش های جوشکاری حالت جامد

منبع انرژی برای ذوب فلز در جوشکاری های حالت جامد، می تواند شیمیایی، الکتریکی و یا مکانیکی باشد. در ادامه به بررسی برخی از انواع جوشکاری در این حالت می پردازیم.

  • جوشکاری اصطحکاکی

جوشکاری اصطکاکی جزو تازه ترین پیشرفت ها در زمینه جوشکاری محسوب می شود. در این روش یک قطعه روی قطعه دیگه دوران داده شده و پس از توقف، تحت فشار به یکدیگر متصل می شوند. اصطکاک دو قطعه در حین دوران باعث ایجاد حرارت مورد نیاز جوشکاری در این روش می شود.

  • جوشکاری مقاومتی

فلزات به هنگام رد شدن جریان الکتریکی از خود مقاومت نشان می دهند. همین امر موجب ایجاد حرارت شده و فلز را به حالت خمیری در می آورد. اعمال فشار در بازه های زمانی مناسب در زمان گرم شدن قطعه باعث اتصال در این روش جوشکاری می باشد.

همرسانی :

منتخب هفته

دیدگاه خود را بیان کنید


دیدگاه کاربران